Allt du behöver veta om markiser i Stockholm

03 oktober 2024 Maja Bergman Lindberg

editorial

När solens strålar värmer som mest är det få saker som är så uppskattade som en välplacerad markis. Inte bara skyddar den mot överhettning och bländning, men den fungerar också som en förlängning av ditt hem, och skapar en behaglig utomhusmiljö. I denna artikel dyker vi djupare in i markisernas funktionalitet i Stockholm, samt typer och underhåll för att hjälpa dig göra det bästa valet för ditt hem eller din arbetsplats.

Vad är en markis?

En markis är en typ av solskydd som monteras över fönster, dörrar eller på uteplatser för att ge skugga och sänka temperaturerna inomhus och utomhus. Den består i grunden av en duk som är spänd över en ram och kan vara manuellt eller elektriskt manövrerad. Markiser finns i olika former, storlekar och material, och kan skräddarsys för att matcha arkitektoniska stilar och personliga preferenser.

De funktionella fördelarna med markiser Stockholm är många. Förutom att skydda mot solen kan de även sänka energikostnaderna genom att minska behovet av luftkonditionering. Markiser kan också skydda möbler, golv och mattor från att blekna i starkt ljus. Dessutom kan de bidra till att skapa privata utomhusutrymmen, fria från nyfikna ögon.

markiser

Typer av markiser i Stockholm

Fast monterade markiser

Dessa markiser är permanent monterade vid en byggnads fasad och erbjuder kontinuerligt skydd mot solen och regn. De är idealiska för områden där väderförhållandena är konstanta eller där det önskas permanent skuggning. Eftersom de inte kan fällas in kräver de dock mer underhåll och är mer utsatta för skador under extrema väderförhållanden.

Utfällbara markiser

Utfällbara markiser är mer flexibla i sin användning eftersom de kan dras in vid behov. De finns i manuella varianter där du vevar in dem för hand, eller motoriserade varianter som kan manövreras med en knapptryckning eller till och med fjärrkontroll. De motoriserade varianterna kan också utrustas med sensorer som automatiskt drar in dem vid stark vind eller regn, vilket bidrar till en längre livslängd och mindre underhåll.

Terrassmarkiser

Terrassmarkiser är designade för att skapa ett behagligt utomhusutrymme på terrasser och uteplatser. De kan sträcka sig över stora ytor och erbjuder en oas av svalka under varma sommardagar. Dessa markiser kan även vara utrustade med belysning och värmare för att göra uteplatsen användbar även under svalare kvällar.

Fönstermarkiser

Fönstermarkiser är mindre i storlek än terrassmarkiser och är avsedda för att minska värme och bländning genom fönster. Dessa är ofta fasta men kan även vara utfällbara, vilket möjliggör justering baserat på solens position och personliga önskemål.

Underhåll av markiser

Oavsett vilken typ av markis du väljer är regelbundet underhåll nyckeln till en lång livslängd. Rengöring av markisduken bör göras årligen för att avlägsna löv, smuts och annat skräp som kan samla sig. Inspektera regelbundet markisens mekanism och smörj rörliga delar för att säkerställa jämn och tyst drift. Vid extrema väderförhållanden som stark vind eller snö är det viktigt att fälla in utfällbara markiser för att förhindra skador.

Fler nyheter